Träning för bättre hälsa och självförtroende

Vi bombarderas dagligen med budskap om hälsa och träning. Man ska äta si och träna så. Det verkar nästan som att man lika gärna kan falla ner och dö om man inte följer alla råd som basuneras ut i tidningar och i TV-program . Klart är dock att träning faktiskt ger en bättre hälsa. Våra kroppar är gjorda för rörelse. Kroppen måste utmanas för att stärkas och hålla sig frisk. Det gäller bara att hålla träningen på en lagom nivå. Att träna för mycket är lika skadligt som att träna för lite. Och med bättre hälsa och starkare kropp så kommer oftast självförtroendet att få en positiv utveckling. Ett bra självförtroende är som bekant bra att ha vid dejting, det handlar om att lita på sig själv och våga ta steget.

Vad innebär då det abstrakta begreppet ”träning”? Kort sagt handlar det om alla fysiska aktiviteter som gör att du anstränger kroppen. Du behöver absolut inte sätta på dig träningskläder och bege dig till gymmet för att träna. Du kan göra övningar hemma på vardagsrumsgolvet, promenera med hunden, ta trapporna i stället för hissen på jobbet, med mera.

Har du svårt med motivationen eller känner dig allmänt trött? Kanske har du låga nivåer av testosteron vilken är negativt både för förmågan att bygga muskler samt känna lust. Det finns preparat som kan hjälpa dig igång som t ex Maxulin, annars är träning ett bra sätt att stimulera dina hormonnivåer. Är du för långt ifrån vad som kan klassas som bra hälsa så kan tröskeln vara lite högre, men tänk på att varje litet steg framåt gör det lättare. Bara du kommer igång får du snabbt momentum som du ska hålla igång.

Vad du ska sikta på, är att aktivera dig fysiskt åtminstone 30 minuter per dag. Enligt forskarna är det nämligen den magiska gränsen. Aktivera dig med vad du vill. Om du tycker att en viss träning är roligare än någon annan, så utöva med fördel din favoritträning. Den bästa träningen är den som blir av!

Positiva hälsoeffekter av träning

När du aktiverar kroppen genom din favoritträning sätter en mängd processer igång i kroppen. Utan att gå in för mycket på biologi så kan man säga att du bland annat frigör en mängd välgörande hormoner, stärker ditt immunförsvar, ökar insulinkänsligheten, förbättrar din kondition samt stärker muskler och leder. Som du förstår leder dessa processer till att du mår bättre och får en friskare kropp. Och med det ökar också ditt självtroende.

De positiva effekterna av träningen uppstår emellertid bara om du även sköter vilan och kosten. Genom att sova bra och äta en välbalanserad kost får du ork att träna och kroppen får möjlighet att återhämta sig mellan träningstillfällena.